Informoni, Fuqizoni, Lidhuni

Pako e mjeteve për osteosarkomën

Mirë se vini në paketën tonë të mjeteve për Osteosarkoma. Këtu do të gjeni informacione se çfarë është osteosarkoma dhe si diagnostikohet dhe trajtohet.

Lexoni të gjithë paketën tonë të veglave ose klikoni në lidhjet më poshtë për të kaluar në seksione specifike.

Çfarë është kanceri? 

Çfarë është Osteosarkoma? 

Çfarë e shkakton Osteosarkoma? 

Cilat janë simptomat e osteosarkomës? 

Si diagnostikohet Osteosarkoma? 

Çfarë do të thotë shkalla dhe faza e kancerit? 

Si trajtohet Osteosarkoma? 

Të jetosh me dhe përtej osteosarkomës. 

Burime të tjera rreth osteosarkomës. 

Çfarë është kanceri?

Trupi përbëhet nga triliona qeliza që përmbajnë ADN, kodi gjenetik i trupit. Ky kod është si një recetë që përcakton se si rritemi dhe zhvillohemi dhe në fund na bën. Qelizat ndahen vazhdimisht dhe gjatë këtij procesi kopjohet kodi gjenetik. Ndonjëherë ndodhin gabime dhe kodi kopjohet gabimisht. Këto ndryshime në kodin gjenetik njihen si mutacione dhe në shumicën e rasteve janë të padëmshme (receta ende funksionon). Megjithatë në disa raste mutacionet rezultojnë në qeliza që ndahen në mënyrë të pakontrolluar duke çuar në kancer.

Kancer qelizat shpesh fillojnë në një vend dhe formojnë një masë të njohur si tumor. Këto qeliza mund të përhapen në zona të tjera të trupit në një proces të njohur si metastazë. Është e rëndësishme të theksohet se disa tumore janë beninje (jo kanceroze) dhe nuk përhapen në zona të tjera. 

Ka shumë lloje të ndryshme të kancerit dhe diagnostikimi i kancerit që keni është hapi i parë për të zhvilluar një plan trajtimi.

Çfarë është Osteosarkoma?

Osteosarkoma është një lloj kanceri që lind në kocka dhe prek 3.4 njerëz për milion çdo vit botëror. Më shpesh shfaqet në skajet e kockave të gjata (p.sh. kockat e këmbës dhe të krahut), në një zonë të njohur si metafiza. Rritja e kockave rregullohet nga qelizat e quajtura osteoklast dhe osteoblaste, të cilat punojnë së bashku për t'i mbajtur kockat të shëndetshme. Osteoklastet heqin kockën e vjetër, ndërsa osteoblastet bëjnë kockë të re. Në osteosarkoma, qelizat e kancerit bëjnë që sinjalet midis këtyre qelizave të prishen, duke rezultuar në osteoklastet që shkatërrojnë kockën e shëndetshme dhe çojnë në rritjen e tumorit.

Çfarë e shkakton Osteosarkoma?

Shkaku i osteosarkomës është i panjohur. Asnjë faktor mjedisor ose mutacion specifik nuk është identifikuar si një faktor shkaktar. Megjithatë, ka disa faktorë që mund të rrisin rrezikun e një individi për të zhvilluar osteosarkoma. Me fjalë të tjera, të kesh këta faktorë rreziku nuk do të thotë që do të zhvillosh osteosarkoma, por se je në rrezik më të madh se dikush që nuk i ka këta faktorë.  

Faktoret e rrezikut  

 • Gjendjet gjenetike (sindroma Li Fraumeni dhe Retinoblastoma)
 • Mosha (Adoleshentët dhe të rinjtë – mund të shoqërohet me rritjen e kockave)
 • Sëmundja e Paget (një gjendje që shkakton formim jonormal të kockave)
 • Radioterapia e mëparshme (Radioterapia përdoret për të trajtuar kancerin, por përfshin doza të larta rrezatimi, të cilat mund të rrisin rrezikun e zhvillimit të kancerit në të ardhmen)

Cilat janë simptomat e osteosarkomës?

Simptomat më të zakonshme të osteosarkomës janë: 

 • Dhimbje progresive e kockave që zakonisht është më e keqe gjatë natës dhe prish gjumin. 
 • Ënjtje që mund të kufizojë lëvizjen.
 • Thyerje nga lëndime të lehta.

Ekzistojnë gjithashtu simptoma jo specifike që shihen në të gjitha kanceret, të cilat përfshijnë humbjen e oreksit dhe humbjen e peshës.

Si diagnostikohet Osteosarkoma?

Këtu ofrojmë një përmbledhje të Nëse një mjek dyshon osteosarkoma, ata do të organizojnë një numër skanimesh për të parë kockën(at) në më shumë detaje. Kjo normalisht do të përfshijë një radiografi të ndjekur nga një skanim MRI ose CT (shih ' tonëLlojet e skanimit' faqe për të mësuar më shumë). Më pas do të merret një biopsi. Kjo përfshin përdorimin e një gjilpëre për të hequr disa qeliza nga kocka. Një mjek i njohur si një patolog do të ekzaminojë qelizat nën një mikroskop dhe do të konfirmojë nëse qelizat janë kanceroze dhe çfarë lloj kanceri është. Nëse konfirmohet osteosarkoma, do të kryhet një skanim i plotë i trupit i njohur si skanim i skenës (ose skanim PET) për të parë nëse qelizat kancerogjene janë përhapur në zona të tjera të trupit. Më pas, rasti zakonisht do t'i referohet një ekipi mjekësh specialistë të sarkomës, të cilët do të takohen për të formuluar një plan trajtimi të personalizuar. Takimi njihet si a Ekipi multidisiplinar Takimi (MDT). 

Rruga diagnostike e çdo personi do të jetë paksa e ndryshme. Ne kemi dhënë një përmbledhje të asaj që duhet pritur, por një diagnozë mund të bëhet në çdo moment gjatë hetimeve. 

 

01 | Rrezet X

Bëhet një skanim për të parë më hollësisht kockën.

02 | MRI/CT

Kjo pasohet nga skanime që krijojnë imazhe më të detajuara të kockës dhe strukturave përreth.

03 | biopsi

Një mostër e vogël e qelizave më pas hiqet nga kocka dhe ekzaminohet nën një mikroskop.

04 | Skanim PET

Do të kryhet një skanim për të parë nëse qelizat e kancerit janë diku tjetër në trup. Kjo do të përdoret për të skeduar kancerin.

05 | MDT 

Ekspertët mblidhen për të diskutuar rastin tuaj dhe për të krijuar një plan trajtimi.

Çfarë do të thotë shkalla dhe faza e kancerit?

Ju mund të dëgjoni që mjekët i referohen kancerit tuaj si një shkallë ose fazë të caktuar. Faza dhe shkalla e kancerit tuaj i ndihmon mjekët të formulojnë një plan trajtimi.

Shkalla e një kanceri i referohet asaj se si duket nën mikroskop.

 • ulët Klasë Kanceret – Qelizat duken relativisht normale dhe zakonisht ndahen ngadalë. Këta kancere rriten ngadalë dhe kanë më pak gjasa të përhapen.
 • Kanceri i shkallës së lartë – Qelizat duken jonormale dhe zakonisht ndahen shpejt. Këto kancere zakonisht rriten shpejt dhe mund të përhapen në zona të tjera të trupit.

Faza e kancerit tuaj i referohet madhësisë së tij dhe nëse është përhapur në zona të tjera të trupit. Përdoret nga mjekët për të krijuar plane trajtimi. Ekzistojnë disa sisteme të ndryshme stadifikimi që përdoren për osteosarkomën me më të zakonshmet që janë TNM (tumor, nyje, metastazë) dhe Enneking inskenim sistem

Vënia në skenë e TNM

TNM do të thotë tumor, nyje, metastazë. 

tumor i referohet sa e madhe është masa. 

 • T1 – Tumori është më pak se 8 cm i gjerë.
 • T2 – Tumori është më shumë se 8 cm i gjerë.
 • T3 – Ka më shumë se një zonë kanceri në të njëjtën kockë.

Nyjet përshkruajnë nëse kanceri është përhapur në nyjet limfatike.

 • N0 – Nuk ka nyje limfatike të përfshira.
 • N1 – Nyjet limfatike janë të përfshira.

M përshkruan nëse kanceri është përhapur në zona të tjera të trupit.

 • M0 – Kanceri nuk është përhapur në pjesë të tjera të trupit.
 • M1a – Kanceri është përhapur në mushkëri.
 • M1b – Kanceri është përhapur në pjesë të tjera të trupit (me përjashtim të mushkërive).

Pasi kancerit t'i caktohet një fazë TMN kombinohet me shkallën e kancerit për të përcaktuar fazën e kancerit (midis 1 dhe 4). Tabela më poshtë tregon se si ato kombinohen. Kjo nuk përfshin osteosarkoma që ka origjinën në shpinë ose legen. Zbuloni më shumë rreth skenës për këto lloje të osteosarkomës në Shoqëria Amerikane e Onkologjisë.  

Fazë

Klasë

Madhësia (T)

Nyja (N)

Përhapja (M)

1A ulët T1 N0 M0
1B ulët T2 / T3 N0 M0
2A i lartë T1 N0 M0
2B i lartë T2 N0 M0
3 i lartë T3 N0 M0
4A I larte ose i ulet T1 / T2 / T3 N0 M1a
4B I larte ose i ulet T1 / T2 / T3 N1 M1b

 

Si trajtohet Osteosarkoma?

Megjithëse trajtimi ndryshon pak në vende të ndryshme, shumicës së njerëzve do t'u ofrohet kimioterapia dhe/ose kirurgjia në varësi të fazës dhe shkallës së kancerit. Kimioterapia është një grup ilaçesh që funksionojnë duke vrarë qelizat që ndahen me shpejtësi. Ka një efekt sistemik dhe mund të jepet para dhe/ose pas operacionit.

Kirurgjia kryhet për të hequr tumorin primar (origjina e qelizave kancerogjene). Kirurgët janë trajnuar për të ruajtur sa më shumë gjymtyrë, por ka raste kur kërkohet amputimi. Të Trusti i Kërkimit të Kancerit të Kockave ka burime të dedikuara për të ofruar mbështetje dhe informacion në lidhje me amputimet. Në disa raste, njerëzit do të kenë gjithashtu një operacion të njohur si metastasektomi për të hequr çdo tumor që është formuar në mushkëri (vendi më i zakonshëm i metastazave në osteosarkoma).

Jo të gjithë do t'i përgjigjen kimioterapisë dhe alternativat e trajtimit janë të kufizuara. Për fat të mirë, ka një sërë ilaçesh që testohen në provat klinike. Provat klinike janë studime kërkimore mjekësore që kërkojnë pjesëmarrjen e pacientit për të testuar një trajtim të ri. Mund të mësoni më shumë rreth sprovave klinike këtu.  

Të jetosh me dhe përtej osteosarkomës?

Udhëtimi i të gjithëve ndaj kancerit është i ndryshëm dhe shumë njerëz përfitojnë nga mbështetja gjatë dhe pas trajtimit. Gjatë dhe pas udhëtimit tuaj të trajtimit, konsulenti juaj do të rezervojë takime të rregullta për të monitoruar përparimin tuaj dhe për të adresuar çdo shqetësim. Zakonisht do të monitoroheni për të paktën 10 vjet pas përfundimit të trajtimit, megjithëse frekuenca e vizitave do të ulet.

Ekzistojnë gjithashtu një sërë organizatash të mrekullueshme që ofrojnë mbështetje mendore dhe fizike për ata që jetojnë me dhe përtej osteosarkomës duke përfshirë të dashurit. Ju mund të gjeni një listë të organizatave globale këtu.

Burime të tjera Rreth Osteosarkoma

La Trusti i Kërkimit të Kancerit të Kockave keni fletë të dhënash dhe broshura rreth osteosarkomës si për të rriturit ashtu edhe për adoleshentët.

Sarkoma në MB ka informacion për osteosarkomën. 

Agjentët e MIB keni një libër të shkruar nga familjet e osteosarkomës për të mbështetur familjet gjatë udhëtimit të trajtimit. Libri është i disponueshëm në shumë gjuhë të ndryshme. 

La NHS ofron informacion rreth osteosarkomës.    

"Është ajo lidhja midis pacientit dhe ekipit dhe meje dhe gjithashtu ndërveprimi ndërmjet kujdesit për një adoleshent dhe prindërve të tyre dhe pjesës tjetër të familjes që më dukej vërtet shpërblyese"

Dr Sandra StraussUCL

Bashkohuni me buletinin tonë tremujor për të qëndruar të përditësuar me kërkimet, ngjarjet dhe burimet më të fundit.