Informoni, Fuqizoni, Lidhuni

Scans

Sapo keni marrë një letër që shpjegon se keni nevojë për një skanim. Ka shumë lloje të skanimeve mjekësore që përdoren për të parë gjëra të ndryshme. Këtu ne shpjegojmë skanimet e zakonshme që mund të keni gjatë udhëtimit tuaj të kancerit.

Shfletoni të gjithë faqen e internetit ose klikoni në imazhet më poshtë për të mësuar më shumë rreth një skanimi të caktuar. 

 

Me rreze X

 • Shpejt dhe pa dhimbje
 • Doza e ulët e rrezatimit
 • Imazhe më pak të detajuara

CT Scan

Një skaner CT. Donut i madh si unazë mbi një shtrat.

 • pa dhimbje
 • Imazh i hollësishëm
 • Ekspozimi ndaj rrezatimit

Skanimi me MRI 

Magnet për të përfaqësuar një skaner MRI

 • pa dhimbje
 • Imazh i hollësishëm
 • Pa rrezatim
 • Hapësirë ​​e mbyllur

Skanimi PET

Një person që ka një injeksion në përgatitje për një skanim PET

 • pa dhimbje
 • Vizualizon aktivitetin e kancerit
 • Ekspozimi ndaj rrezatimit

ultratingull 

 • I shpejtë/pa dhimbje
 • Pa rrezatim
 • Imazhe në kohë reale
 • Imazhe më pak të detajuara

Me rreze X 

Këto skanime janë të shpejta dhe pa dhimbje dhe përdorin rrezatim për të parë strukturat brenda trupit. Rrezatimi kalon nëpër struktura të buta dhe absorbohet nga struktura më të forta (p.sh. kockat). Rrezatimi që kalon nëpër trup matet nga një detektor dhe krijon imazhin përfundimtar. Është veçanërisht i mirë në vizualizimin e strukturave më të vështira, por imazhet nuk janë shumë të detajuara.

Rrezet X përfshijnë doza të vogla rrezatimi ekuivalente me diku midis disa ditëve dhe disa viteve të rrezatimit normal të sfondit. Gjatë procedurës, pjesa e trupit që skanohet do të pozicionohet përballë detektorit të rrezatimit me aparatin me rreze X përballë. Skanimi do të zgjasë vetëm disa minuta dhe nëse bëhet si pacient i jashtëm, zakonisht mund të shkoni në shtëpi menjëherë.  

CT Scan  

CT skanimet (skanimet CAT) përfshijnë shumë rreze x nga kënde të ndryshme të cilat krijojnë imazhe shumë të detajuara të brendësisë së trupit. Ato janë pa dhimbje dhe përdoren për të diagnostikuar, monitoruar dhe drejtuar trajtimin në një sërë kushtesh të ndryshme.

Sasia e rrezatimit të përdorur në skanimet CT është e barabartë me diku midis disa muajve dhe disa viteve të rrezatimit normal të sfondit. Gjatë skanimit do të jeni të shtrirë në një shtrat dhe do të lëvizni përmes skanerit i cili duket si një donut gjigant (nuk do të jeni kurrë plotësisht të mbyllur nga skaneri dhe gjithmonë do të jeni në gjendje të flisni me dikë). Skanimi zakonisht zgjat nga 10-20 minuta në varësi të pjesës së trupit që skanohet. Ndonjëherë, për të marrë një pamje edhe më të qartë të asaj që po ndodh, do t'ju jepet një bojë (e njohur si kontrast). Në varësi të arsyes së skanimit, boja mund të jepet si pije, të injektohet në një enë gjaku ose të jepet si klizmë (kapsula e vendosur në pasazhin e pasmë). Nëse keni një skanim CT si një pacient ambulator, zakonisht mund të shkoni në shtëpi menjëherë pas kësaj, por mund t'ju kërkohet të prisni për 30 minuta deri në një orë nëse keni marrë bojë pasi në raste të rralla (1 në 1000 njerëz) mund të shkaktojë një alergji. reagimi.

Skanimi me MRI

Një skanim MRI është një procedurë pa dhimbje e cila përdor fusha magnetike dhe valë radio për të krijuar imazhe të trupit (nuk përfshihet rrezatimi). Ngjashëm me skanimet CT, imazhet e prodhuara janë shumë të detajuara, megjithatë skanimet MRI janë veçanërisht të mira në vizualizimin e strukturave më të buta (p.sh. truri). Imazhet mund të ndihmojnë për të diagnostikuar, monitoruar dhe menaxhuar një gjendje.

Gjatë një skanimi MRI ju do të viheni në një shtrat dhe do të zhvendoseni në skaner ose këmbët ose kokën fillimisht në varësi të skanimit. Skaneri është një tub i gjatë, të cilin disa njerëz e konsiderojnë klaustrofobik por gjithmonë do të jeni në gjendje të komunikoni me dikë ndërsa jeni brenda. Ata janë gjithashtu shumë të zhurmshëm dhe do t'ju jepen kufje ose kufje për t'i veshur gjatë skanimit; Në disa raste, ju mund të zgjidhni muzikën tuaj për të dëgjuar. Nëse keni shqetësime për këtë, bisedoni me ekipin tuaj mjekësor pasi ndonjëherë ata mund të ofrojnë një qetësues të lehtë. Skanimet MRI variojnë në gjatësi në varësi të zonës që skanohet dhe zakonisht zgjasin nga 20 minuta në një orë. Ndonjëherë, për të marrë një pamje edhe më të qartë të asaj që po ndodh, do t'ju jepet një bojë (e njohur si kontrast). Bojë mund të jepet si pije, të injektohet në një enë gjaku ose të jepet si klizmë (kapsula e vendosur në pasazhin e pasmë). Nëse keni një skanim MRI si një pacient ambulator, zakonisht mund të shkoni në shtëpi menjëherë pas kësaj, por mund t'ju kërkohet të prisni për 30 minuta deri në një orë nëse keni marrë bojë pasi në raste të rralla (1 në 1000 njerëz) mund të shkaktojë një alergji. reagimi.

Skanimi PET

Një skanim PET (tomografi me emetim pozitron) është një procedurë pa dhimbje që përdoret për të vizualizuar aktivitetin qelizor në trupin tuaj. Shpesh përdoret për të hetuar dhe monitoruar rastet e konfirmuara të kancerit. Skanimi përfshin injektimin me një substancë që lëshon rrezatim (kjo njihet si radiogjurmues). Kjo substancë vepron në mënyrë të ngjashme me glukozën, molekulën që na siguron energji, e cila do të grumbullohet në zona që përdorin shumë energji. Kancer qelizat kanë nevojë për shumë energji dhe për këtë arsye radiogjurmuesi grumbullohet aty ku është kanceri dhe interpretohet nga skaner PET si një imazh.. Imazhi që rezulton tregon zonat ku është radiogjurmuesi dhe rrjedhimisht kanceri aktiv.

Skanimet PET mund të kombinohen gjithashtu me skanime MRI ose CT dhe në shumicën e rasteve përfshijnë shtrirjen në një shtrat të sheshtë që lëviz përmes një tubi cilindrik; Skanimet PET zakonisht zgjasin nga 30 minuta deri në një orë. Pas skanimit PET do të jeni pak radioaktiv për disa orë, prandaj këshillohet të shmangni kontaktin me gratë shtatzëna dhe fëmijët. Rrezatimi nga një skanim PET është i barabartë me rreth 8 vjet rrezatim sfondi.

Skanimi me ultratinguj

Një ekografi është një skanim i shpejtë dhe pa dhimbje, i cili përdor valët e zërit për të vizualizuar strukturat në trup. Këto skanime janë më të njohura për përdorimin e grave shtatzëna për të parë një fëmijë të palindur. Megjithëse imazhet e krijuara nga ultratingulli nuk janë shumë të detajuara, ato janë të dobishme për të vizualizuar strukturat në kohë reale dhe pasi nuk përfshin rrezatim, ato janë plotësisht të sigurta. Zakonisht zgjasin 15-25 minuta.

Llojet e ultrazërit

Ekografi e jashtme: Kjo procedurë kryhet më së shpeshti për të parë zemrën ose një fëmijë të palindur, por përdoret gjithashtu për të vizualizuar struktura të tjera në trup.. Ai përfshin një sondë dore që vendoset kundër lëkurës me një sasi të vogël xheli lubrifikues. Ekografia e jashtme nuk duhet të jetë e pakëndshme, por mund të ndjehet paksa e ftohtë.

Ekografi e brendshme: Kjo procedurë përdoret për të parë nga afër organet riprodhuese. Ai përfshin futjen e një sondë të vogël ekografike jo më të madhe se një gisht në vaginë ose pasazh. Procedura zakonisht nuk është e dhimbshme, por mund të jetë e pakëndshme.

"Është ajo lidhja midis pacientit dhe ekipit dhe meje dhe gjithashtu ndërveprimi ndërmjet kujdesit për një adoleshent dhe prindërve të tyre dhe pjesës tjetër të familjes që më dukej vërtet shpërblyese"

Dr Sandra StraussUCL

Bashkohuni me buletinin tonë tremujor për të qëndruar të përditësuar me kërkimet, ngjarjet dhe burimet më të fundit.