Informoni, Fuqizoni, Lidhuni

Në këtë blog ne shikojmë një studim nga Kuo et al, ku rezultatet do të përdoren për një provë më të madhe në vazhdim të Grupit Onkologjik të Fëmijëve. Prova më e madhe po shqyrton rezultatet kirurgjikale për pacientët me osteosarkomë (OS) e cila është përhapur në mushkëri (NCT05235165/ AOST2031).

OS është një lloj i rrallë kanceri dhe është pjesë e një grupi kanceresh që njihen si sarkoma. OS është një kancer primar i kockave. Afërsisht 20% e pacientëve që kanë OS kanë gjithashtu kancer të kockave që është përhapur përtej zonës së parë të rritjes dhe në mushkëri. Ky njihet si kanceri i metastazës pulmonare dhe në këtë blog, ne i referohemi si PM-OS. (Huang et al, 2019). Mushkëritë janë vendi më i zakonshëm për përhapjen e OS. Mushkëritë janë gjithashtu vendi më i zakonshëm ku kanceri rishfaqet pas trajtimit (kjo njihet si osteosarkoma e recidivuar). 92% e pacientëve me OS të përfshirë në Studimin e Osteosarkomes Evropiane dhe Amerikane kishin relapsa që përfshinin mushkëritë (Smeland et al, 2019).

Cilat trajtime janë në dispozicion?

Trajtimi për PM-OS përfshin ndërhyrje kirurgjikale të kombinuar me kimioterapi. Trajtimi me kimioterapi mund të bëhet para ose pas operacionit. Ata janë:

 1. Torakotomia: Këtu bëhet një prerje kirurgjikale në brinjë për të hyrë në mushkëri. Rritja kanceroze hiqet më pas.
 2. Torakoskopia: Kjo është një formë trajtimi më pak invazive sesa torakotomia. Kjo është për heqjen e rritjes kanceroze.
 3. CTT: Ky trajtim kombinon torakoskopinë dhe torakotominë. Në këtë studim, kjo u përcaktua si pacientë të cilët kishin një torakoskopi si linjën e parë të trajtimit, me një ndryshim në torakotomi në të njëjtin episod të operacionit.

Rezultatet për PM-OS janë përgjithësisht të dobëta. Prandaj, duke parë procedurat aktuale kirurgjikale për këtë grup pacientësh, mund të kuptojmë nëse ndonjë trajtim ka rezultate të preferuara. Ky studim ishte një studim retrospektiv. Ky lloj studimi shikon të dhënat nga një klinikë trajtimi. Ai ofron një pasqyrë në provat e ardhshme të cilat mund të përmirësojnë rezultatet për këtë grup pacientësh.

Si e bënë këtë studiuesit?

61 pacientë me PM-OS u identifikuan përmes të dhënave mjekësore në Spitalin e Fëmijëve në Los Angeles në SHBA. Të dhënat u kontrolluan nga viti 2004 deri në vitin 2018. Mosha mesatare në diagnozë ishte 13 vjeç. Pacientët kishin PM-OS primar ose u paraqitën me të në rikthimin e tyre të parë.

Të dhënat klinike që u përdorën për analizë përfshinin:

 • tumor përgjigje ndaj kimioterapisë (kjo njihet si përgjigje histologjike)
 • Ndërhyrja kirurgjikale (torakotomi, torakoskopi dhe CTT)
 • Rezultatet pas operacionit duke përfshirë infeksionin, ilaçet kundër dhimbjes dhe kolapsin e mushkërive (kjo njihet si pneumotoraks).

Rezultatet ishin mbijetesa pa ngjarje (kohëzgjatja, pa trajtim, ose përsëritja e OS) dhe mbijetesa e përgjithshme (kohëzgjatja deri në vdekje nga ndonjë shkak).

Çfarë treguan rezultatet?

 1. Kishte dukshëm më shumë ngjarje pas operacionit në pacientët që kishin një torakotomi. Kjo përfshinte përdorimin e lehtësimit të dhimbjes, kolapsit të mushkërive dhe infeksionit. Kjo është e kuptueshme për shkak të natyrës invazive të procedurës.
 2. Në shumicën e pacientëve me OS që e kishin atë në një zonë në diagnozën fillestare, vendi më i zakonshëm i rikthimit të tyre ishte në mushkëri.
 3. Kjo sugjeron se mund të ketë pasur 'mikrometastaza rezistente ndaj kimioterapisë' gjatë diagnozës së parë. Mikro metastazat janë kur ka qeliza kancerogjene mikroskopike që kanë ikur nga vendi i parë i tumorit, por nuk mund të gjenden duke përdorur metodat e zakonshme të diagnostikimit si skanimet.
 4. Pacientët të cilët nuk iu përgjigjën kimioterapisë, por që iu nënshtruan operacionit, treguan përmirësim të gjatësisë së përgjithshme të mbijetesës. Kjo sugjeron që ndërhyrja kirurgjikale është thelbësore për menaxhimin më të mirë të rezultateve në pacientët me PM-OS. Dhimbja ishte më e lartë për ata që kishin bërë torakotomi më shumë se një herë. Kjo mund të jetë për shkak të prerjeve të përsëritura dhe dhëmbëzave të mëparshme që shkaktojnë rritje të dhimbjes neuropatike (nerive).
 5. Shkalla e kolapsit të mushkërive ishte më e ulët tek ata që kishin kryer procedura torakoskopie më shumë se një herë, krahasuar me procedurat e tjera. Kjo mund të jetë për shkak të natyrës më pak invazive të procedurës.

Ç'do të thotë kjo?

Kishte disa kufizime në këtë studim. Kjo përfshin madhësinë e vogël të mostrës. Studiuesit analizuan të dhënat pas kryerjes së operacioneve. Kjo do të thoshte se ata nuk mund të kontrollonin se çfarë ndodhte gjatë çdo operacioni. Termi për këtë është 'kontroll i rrezikut të kufizuar'. Megjithatë, të dhënat nga ky studim do të përdoren në një provë klinike më të gjerë. Ky test synon të mësojë rezultatet në këto procedura që bëhen në pacientët me PM-OS. Ky studim në shkallë të vogël na tregon pse trajtimi kirurgjik është i rëndësishëm për pacientë të tillë. Studimi thekson gjithashtu nevojën për menaxhim të përshtatshëm pas operacionit për të përmirësuar rezultatet për ta.

Detajet për provën klinike më të madhe në vazhdim mund të gjenden këtu. Numri i provës klinike NCT05235165/AOST2031

Referencat:

 1. Kuo C, Malvar J, Chi YY, Kim ES, Shah R, Navid F, Stein JE, Mascarenhas L. Rezultatet e mbijetesës dhe sëmundshmëria kirurgjikale bazuar në qasjen kirurgjikale ndaj metastasektomisë pulmonare në pacientët pediatrikë, adoleshentë dhe të rinj të rritur me osteosarkoma. Kancer Med. 2023 Tetor;12(20):20231-20241. doi: 10.1002/cam4.6491. Epub 2023 Tetor 6. PMID: 37800658; PMCID: PMC10652329.  
 2. Smeland S, Bielack SS, Whelan J, et al. Mbijetesa dhe prognoza me osteosarkoma: rezultatet në më shumë se 2000 pacientë në grupin EURAMOS-1 (studimi evropian dhe amerikan i osteosarkomës). Eur J Kanceri. 2019; 109:36-50.
 3. Huang X, Zhao J, Bai J, etj. Rreziku dhe tiparet klinikopatologjike të metastazës së osteosarkomës në mushkëri: një studim i bazuar në popullatë. J Bone Oncol. 2019; 16:10023