Informoni, Fuqizoni, Lidhuni

Për ta bërë atë më të mirë për të rinjtë me Osteosarkoma është misioni i Agjentët e MIB. Çdo vit ata mbledhin së bashku pacientë, familje, mjekë dhe studiues për të çuar përpara kërkimin mbi kancerin e kockave. Këtë qershor konferenca, e quajtur FACTOR, u zhvillua në Atlanta dhe ne ishim të kënaqur të merrnim pjesë. Në këtë blog ne theksojmë disa nga temat kryesore të diskutuara në FACTOR.

Ne dëshirojmë të falënderojmë partnerët tanë në Fondacioni Bardo për financimin e udhëtimit tonë në FACTOR.

Qentë me kancer të kockave

Qentë mund të marrin osteosarkoma ashtu si njerëzit. Edhe pse më shpesh shfaqet te qentë e moshuar, duket shumë i ngjashëm me osteosarkomën e njeriut. Ashtu si njerëzit, qenve me osteosarkoma mund t'u ofrohet një ilaç i ri si pjesë e një prove klinike nëse trajtimi i tyre nuk funksionon. Jo vetëm që këto prova mund të ndihmojnë qentë, por studiuesit mund të aplikojnë rezultatet e këtyre provave për të ndihmuar në zhvillimin e barnave për njerëzit. Ky lloj hulumtimi quhet onkologjia krahasuese dhe ishte një temë e njohur në FACTOR.

Fuqia e onkologjisë krahasuese u demonstrua nga studiues në Kolorado, SHBA. Ata zhvilluan një provë klinike për qentë me osteosarkoma që ishte përhapur në mushkëri. Qentë iu dha një ilaç kundër kancerit të quajtur Toceranib dhe një ilaç tjetër, të cilin mund ta njihni si ilaç për presionin e gjakut të quajtur, Losartan. Studiuesit zbuluan se Losartan (në doza më të larta se sa jepet për trajtimin e presionit të gjakut) kishte veti antikancerogjene. Gjysma e qenve në provë përfituan nga dhënia e dy barnave. Këto rezultate kanë mbështetur fillimin e një provë klinike njerëzore e cila aktualisht po rekruton njerëz me osteosarkoma. 

Barnat që synojnë sistemin imunitar

Përdorimi i barnave për të aktivizuar sistemin imunitar ka qenë një mënyrë efektive për të trajtuar shumë lloje të kancerit. Megjithatë, këto barna, të njohura si imunoterapi, nuk kanë funksionuar mirë në osteosarkoma.

Në FACTOR studiuesit ndanë qasje të reja për aktivizimin e sistemit imunitar në osteosarkoma. Kjo përfshinte lidhjen e një lënde radioaktive me një antitrup (një lloj qelize imune) për të ndihmuar në vrasjen e qelizave kancerogjene. Një tjetër studiues përshkroi një antitrup që mund të ndryshojë formën e tij ndërsa është në trup. Ata shpresojnë se kjo do ta bëjë më të mirë në shënjestrimin e kancerit dhe të mos shkaktojë efekte anësore. Ne intervistuam një mjek për këtë ilaç, i cili tani po testohet në një provë klinike.

Trajtimi i Fillores Kancer

Kanceri primar është tumori (rritja) e parë që ka ndodhur në trup. Në osteosarkoma kjo zakonisht ndodh në një kockë të këmbës, por mund të fillojë në çdo kockë në trup. Disa kirurgë ndanë teknikat e tyre për trajtimin e kancerit primar të kockave. Printimi i modeleve 3D të kancerit dhe kockave përreth po i ndihmon kirurgët të planifikojnë operacionin. Ato përdoren gjithashtu për të ndihmuar në mënyrë efektive pacientët të kuptojnë operacionin.

Një sfidë me të cilën përballet kirurgjia e osteosarkomës është të sigurohet që të hiqet i gjithë tumori. Një provë, e quajtur SarcoSite, që do të hapet së shpejti do të testojë nëse një bojë jeshile do të ndihmojë kirurgët të heqin në mënyrë efektive kancerin primar. Bojëja merret nga qelizat e kancerit dhe mund të shihet përmes një kamere speciale gjatë operacionit. Studiuesit shpresojnë se kjo do të rrisë mundësinë për të hequr të gjithë kancerin dhe për të zvogëluar rrezikun e përsëritjes në këtë vend.  

Ndarja e historive

FACTOR ofron një vend të sigurt ku jo vetëm studiuesit mund të mësojnë nga njëri-tjetri, por ata mund të mësojnë nga njerëz me përvojë të jetuar. Pesë të rinj që kishin osteosarkoma u ngjitën në skenë dhe ndanë përvojat e tyre. Rrëfimet e tyre të sinqerta theksuan rëndësinë e kërkimit mbi osteosarkomën dhe ndryshimin që mund të sjellë në jetën e njerëzve.

Agjentët MIB kanë shumë burime të mrekullueshme për të rinjtë me osteosarkoma. Kjo përfshin mundësi për t'u lidhur me të tjerët dhe një vend të sigurt për të luajtur me njerëzit që kuptojnë. Zbuloni më shumë rreth tyre .

Merrni mesazh në shtëpi

FACTOR-i i këtij viti theksoi kërkimin aktual mbi osteosarkomën me fokus në atë që mësojmë nga qentë e përkëdhelur. Shpresa është që nëse gjejmë ilaçe që trajtojnë qentë me osteosarkoma, atëherë mund t'i transferojmë këto barna te njerëzit. Ne do ta bëjmë atë më mirë së bashku.  

Zbuloni më shumë rreth MIB Agents dhe FACTOR.