Informoni, Fuqizoni, Lidhuni

 

fjalor

Duke u diagnostikuar me kancer mund të ndihet sikur duhet të mësoni një gjuhë krejtësisht të re. Këtu mund të gjeni përkufizime për fjalët që mjeku juaj ka të ngjarë të përdorë.

B  C  D  E  F  G  H  I  J K  L  M  N  O  P  Q  R  S  T  U V W X Y Z

 

A

Terapia ndihmëse: – Trajtim shtesë i dhënë për të zvogëluar mundësinë e rikthimit të kancerit.

amputim – Heqja e një gjymtyre apo pjesë e ekstremitetit me operacion.

kundërtrup – Një pjesë e sistemit imunitar që njeh gjërat që nuk i përkasin trupit dhe ngjitet me to duke përfshirë qelizat kancerogjene.

Antigjen – Një shënues në sipërfaqen e një qelize që njihet si 'e huaj' nga sistemi imunitar.

 

B  

biopsi – Një procedurë mjekësore që përfshin heqjen e një sasie të vogël indi nga trupi, i cili më pas ekzaminohet nën një mikroskop.

biomarker – Një molekulë në trup që mund të tregojë një gjendje ose proces specifik në trup.

C

Kancer – Një sëmundje ku qelizat ndahen dhe rriten në mënyrë të pakontrolluar dhe mund të përhapet në zona të tjera të trupit.

pipëz – Një tub fleksibël që futet në një venë me një gjilpërë të vogël, e cila më pas mund të përdoret për të dhënë mjekim.

Linja qendrore – Një tub fleksibël që futet në venat më të mëdha në gjoks. Kjo mund të qëndrojë në vend për javë/muaj dhe mund të përdoret për të dhënë medikamente dhe për analiza gjaku.

Sistemi nervor qendror – Truri dhe palca kurrizore.

Programi i Përdorimit të Mëshirshëm– Barnat që nuk janë aktualisht të licencuara për osteosarkoma, por që mund të jepen kur asnjë trajtim tjetër nuk funksionon.

Përgjigje e plotë – Kur një kancer zhduket plotësisht pas trajtimit.

D

ADN – Molekula që përmban informacionin gjenetik që ju bën personi që jeni.

Studimi i rritjes së dozës – Një provë ku rritet doza e një bari derisa të gjendet doza më e lartë e sigurt.  

E

Enzimë – Molekula në trup që përshpejtojnë reaksionet kimike.

Kriteret e përjashtimit – Një listë e veçorive që përcaktojnë se kush nuk mund t'i bashkohet një prove klinike.

Qasje e zgjeruar – Barnat që nuk janë aktualisht të licencuara për osteosarkoma, por që mund të jepen kur asnjë trajtim tjetër nuk funksionon.

F

Pjellori – Aftësia për të pasur fëmijë.

Terapia e linjës së parë – Zgjedhja e parë e trajtimit.

G

Klasë – Sa shpejt po rriten dhe po ndahen qelizat e kancerit.

I

Sistemi imunitar – Një sistem në trup që lufton infeksionin.

Imunokompromis – Një person që është më i ndjeshëm ndaj infeksionit. Kjo mund të jetë për shkak të një sëmundjeje ose trajtimi.

Imunosupresionuar – Një person që është më i ndjeshëm ndaj infeksionit. Kjo mund të jetë për shkak të një sëmundjeje ose trajtimi.

Kriteret e Përfshirjes – Një listë e veçorive që përcaktojnë se kush mund t'i bashkohet një prove klinike.

Infuzion – Një lëng si një mjekim që jepet në venë.

frenues – Një ilaç që bllokon ose redukton funksionin e një proteine ​​të caktuar.

I shtruar në spital – Kur një person qëndron në spital gjatë trajtimit.

intravenoz – Mjekimi i cili jepet në venë.

L

Lokal – Kanceri që ndodhet vetëm në vendin ku u zhvillua për herë të parë.

M

Terapia e mirëmbajtjes – Trajtimi që jepet për të parandaluar përparimin ose rikthimin e kancerit.

i keq– Një fjalë tjetër për të përshkruar qelizat e kancerit: qelizat që rriten dhe ndahen në mënyrë të pakontrolluar dhe mund të përhapen në zona të tjera të trupit.

metastazë – Qelizat e kancerit janë përhapur nga vendi ku janë zhvilluar në pjesë të tjera të trupit.

Ekipi multidisiplinar – Një grup profesionistësh mjekësorë që mblidhen për të planifikuar trajtimin e një personi.

 

N

Terapia Neo-Adjuvant – Trajtimi i dhënë për tkurrjen e tumorit përpara trajtimit kryesor (zakonisht kirurgjikale).

Neutropenik – Numri i ulët i qelizave të bardha të gjakut.

 

O

oncologist – Një mjek i specializuar për kancerin.

Kirurg ortopedik – Një mjek i specializuar në trajtimin e sëmundjeve të lidhura me kockat.

pacient i jashtëm – Kur një person merr trajtim nga një spital, por nuk qëndron gjatë natës.

 

P

Pediatrike – Të bëjë me fëmijët.

pediatër – Mjekët që menaxhojnë kushtet që prekin fëmijët.

lehtësues – Trajtime ose kujdes të krijuar për të ndihmuar në menaxhimin e simptomave të një gjendjeje, por jo për ta kuruar atë.

Fazë – Fazat e ndryshme të provave klinike që duhen bërë për të hetuar një ilaç të ri. Faza 1 është faza e parë ndërsa faza 4 është faza përfundimtare. Lexoni më shumë rreth fazave këtu.

Përgjigje e pjesshme – Kur një tumor zvogëlohet pas trajtimit, por nuk zhduket plotësisht.

Hapje qetësuese e padëmshme – Një trajtim joaktiv që jepet gjatë një prove klinike dhe krahasohet me ilaçin me interes për të parë se sa efektiv është ilaçi. Ilaçi placebo do t'i ngjajë ilaçit aktiv, kështu që pjesëmarrësit në provë nuk e dinë se cilin ilaç po marrin, gjë që mund të ndikojë në rezultatet. Nuk do t'ju jepet një placebo më vete nëse keni nevojë për trajtim aktiv për osteosarkomën tuaj.

trombocitet – Qelizat në gjak që ndihmojnë në ndalimin e gjakderdhjes.

Post-operativ – Pas operacionit

Progresi Mbijetesa e Lirë – Gjatësia e kohës që një person jeton me kancer por nuk përkeqësohet.

profilaksi – Trajtim i dhënë për të parandaluar që diçka të ndodhë.

proteze – Një pajisje e krijuar për të zëvendësuar një pjesë të trupit që mungon.

Proteinë – Gjendet në qeliza dhe nevojiten për zhvillimin, rritjen dhe funksionimin e trupit tonë.

Metastaza pulmonare – Qelizat kancerogjene që janë përhapur në mushkëri.

 

R

i përsëritur – Kanceri që trajtohet por më pas kthehet.

I fortë – Kanceri që nuk i përgjigjet trajtimit.

rikthim – Kanceri që trajtohet por më pas kthehet.

Falja – Kur nuk ka më prova të kancerit në trupin e një personi.

Rezeksioni – Heqja kirurgjikale e tumoreve.

 

S

Sëmundja e qëndrueshme – Kanceri që as nuk largohet dhe as nuk përparon.

Fazë – Një mënyrë për të karakterizuar madhësinë dhe përhapjen e kancerit dhe për të ndihmuar në drejtimin e trajtimit.

Lloji i studimit – Ekzistojnë lloje të ndryshme provash që bëhen për t'iu përgjigjur llojeve të ndryshme të pyetjeve. Lexoni më shumë rreth llojeve të studimit këtu.

sistemik – Ndikon në të gjithë trupin.

 

T

Ind – Një grup i organizuar qelizash që veprojnë së bashku për të kryer një funksion.

tumor – Një masë qelizash që po rriten aty ku nuk duhet të jenë. Tumoret mund të jenë beninje ose malinje. Tumoret beninje nuk përhapen në pjesë të tjera të trupit, ndërsa tumoret malinje janë kanceroze dhe kanë potencial për t'u përhapur.

 

"Është ajo lidhja midis pacientit dhe ekipit dhe meje dhe gjithashtu ndërveprimi ndërmjet kujdesit për një adoleshent dhe prindërve të tyre dhe pjesës tjetër të familjes që më dukej vërtet shpërblyese"

Dr Sandra StraussUCL

Bashkohuni me buletinin tonë tremujor për të qëndruar të përditësuar me kërkimet, ngjarjet dhe burimet më të fundit.