Informoni, Fuqizoni, Lidhuni

Studiuesit në Universitetin e Anglisë Lindore kanë zhvilluar një ilaç të ri që vepron kundër kancerit të kockave duke përfshirë osteosarkomën (OS). Ilaçi, i quajtur CADD522, ka treguar rezultate premtuese në laborator. Tani do t'i nënshtrohet vlerësimit zyrtar toksikologjik përpara se të shpresojmë të hyjë në një provë klinike.

Zhvillimi i CADD522

Për të zhvilluar një ilaç, së pari duhet të identifikoni një objektiv. Studiuesit e këtij projekti ishin të interesuar se si ARN-të jo-koduese mund të përfshihen në kancerin e kockave. ARN-të jo-koduese janë të pranishme në të gjitha qelizat e gjalla dhe mund të rregullojnë gjenet. Ata shikuan ARN-të jo-koduese te njerëzit me kondrosarkoma (CS), një lloj kanceri i kockave. Disa ARN të vogla jo-koduese u identifikuan si nxitës të mundshëm të kancerit. Këto u panë më tej në një model kanceri 3D. Nivelet e një ARN të vogël jo-koduese të quajtur miR-140 u panë të rriteshin gjatë përparimit të kancerit. Kjo ARN jo-koduese dihej se rregullonte një gjen të quajtur RUNX2. Studiuesit zbuluan se nivelet e rritura të RUNX2 ndihmoi përparimin e CS. Me fjalë të tjera, RUNX2 ishte i përfshirë në përhapjen e kancerit. Pas identifikimit të RUNX2 si një objektiv të mundshëm droge, u zhvillua një ilaç (CADD522) që do të bllokonte aktivitetin e tij.  

Testimi i CADD522 në laborator

Tani që një ilaç ishte zhvilluar, hapi tjetër ishte të shihej efekti i bllokimit të RUNX2 në qelizat e kancerit. CADD522 u testua në tre lloje të kancerit të kockave: CS, sarkoma Ewing (ES) dhe OS. Ilaçi reduktoi me sukses ndarjen e qelizave në qelizat CS dhe OS. Ilaçi kishte një efekt bimodal në qelizat ES. Kjo do të thotë se shkaktoi një rritje të qelizave kancerogjene në doza më të ulëta, por parandaloi ndarjen e qelizave në doza më të larta.

Këto rezultate fillestare ishin premtuese. Megjithatë, ka vetëm kaq shumë gjëra që mund të nxirren duke parë qelizat në një pjatë. Prandaj, ekipi hulumtues vazhdoi të shikonte CADD522 në modelet e miut OS dhe ES (një model i ngjashëm CS nuk është zhvilluar ende). CADD522 zvogëloi madhësinë e tumoreve dhe rriti mbijetesën e përgjithshme në modelet e kafshëve.

Përveç kësaj, tumoret dhe kocka përreth u ekzaminuan duke përdorur a mini CT skanim. Shpesh kanceri i kockave shkakton ndryshime në strukturën e kockave. Sidoqoftë, CADD522 dukej se i reduktonte këto ndryshime në modelin e kafshëve OS. Gjithashtu nuk kishte efekte anësore të dukshme të dëmshme.

Çfarë është më pas për CADD522

Këto rezultate fillestare sugjerojnë se CADD522 mund të përmirësojë mbijetesën në kanceret e kockave. Megjithatë, kjo është testuar vetëm në një mjedis laboratorik. Që ky ilaç të hyjë provat klinike ai duhet të kalojë nën hetime të mëtejshme duke përfshirë vlerësimet toksikologjike për të parë nëse do të ishte i sigurt. Kjo zakonisht zgjat disa vjet. Shpresa është që në të ardhmen ky ilaç mund të ofrojë një trajtim të ri për pacientët me kancer të kockave dhe të ketë më pak efekte anësore sesa kimioterapia.

Lexoni letrën e plotë.