Комплет со алатки за остеосарком

Добредојдовте во нашата алатка за остеосарком. Овде ќе најдете информации за тоа што е остеосарком и како се дијагностицира и лекува.

Прочитајте го целиот наш пакет со алатки или кликнете на линковите подолу за да скокнете на одредени делови.

Што е рак? 

Што е остеосарком? 

Што предизвикува остеосарком? 

Кои се симптомите на остеосарком? 

Како се дијагностицира остеосарком? 

Што значат степенот и стадиумот на рак? 

Како се лекува остеосаркомот? 

Живеење со и надвор од остеосарком. 

Други ресурси за остеосарком. 

Што е рак?

Телото е составено од трилиони клетки кои содржат ДНК, генетскиот код на телото. Овој код е како рецепт кој одредува како растеме и развиваме и на крајот нè прави. Клетките постојано се делат и во текот на овој процес се копира генетскиот код. Понекогаш се случуваат грешки и кодот е погрешно копиран. Овие промени во генетскиот код се познати како мутации и најчесто се безопасни (рецептот сè уште функционира). Меѓутоа, во некои случаи мутациите резултираат со клетки кои неконтролирано се делат што доведува до рак.

Рак клетките често започнуваат на едно место и формираат маса позната како тумор. Овие клетки можат да се шират во други области на телото во процес познат како метастаза. Важно е да се напомене дека некои тумори се бенигни (не канцерогени) и не се шират на други области. 

Постојат многу различни видови на рак и дијагностицирањето на ракот што го имате е првиот чекор за да се развие план за лекување.

Што е остеосарком?

Остеосаркомот е вид на рак кој се појавува во коските и погодува 3.4 луѓе на милион секоја година ширум светот. Најчесто се јавува на краевите на долгите коски (на пр. коски на нозете и рацете), во област позната како метафиза. Растот на коските е регулиран со клетки наречени остеокласти и остеобласти, кои работат заедно за да ги одржуваат коските здрави. Остеокластите ја отстрануваат старата коска, додека остеобластите создаваат нова коска. Кај остеосаркомот, клетките на ракот предизвикуваат нарушување на сигналите помеѓу овие клетки, што резултира со уништување на здрава коска од остеокластите и доведување до раст на туморот.

Што предизвикува остеосарком?

Причината за остеосарком е непозната. Ниту еден еколошки фактор или специфична мутација не се идентификувани како предизвикувачки фактор. Сепак, постојат одредени фактори кои може да го зголемат ризикот кај поединецот за развој на остеосарком. Со други зборови, ако ги имате овие фактори на ризик не значи дека ќе развиете остеосарком, туку дека сте изложени на поголем ризик од некој што ги нема овие фактори.  

Фактори на ризик  

 • Генетски состојби (синдром Ли Фраумени и ретинобластом)
 • Возраст (адолесценти и млади луѓе - може да бидат поврзани со растот на коските)
 • Паџетова болест (состојба која предизвикува абнормално формирање на коските)
 • Претходна радиотерапија (Радиотерапијата се користи за лекување на рак, но вклучува високи дози на зрачење, што може да го зголеми ризикот од развој на рак во иднина)

Кои се симптомите на остеосаркомот?

Најчестите симптоми на остеосарком се: 

 • Прогресивна болка во коските која обично е полоша ноќе и го нарушува сонот. 
 • Оток што може да го ограничи движењето.
 • Паузи од полесни повреди.

Исто така, постојат неспецифични симптоми кои се забележани кај сите видови на рак кои вклучуваат губење на апетит и губење на тежината.

Како се дијагностицира остеосарком?

Овде даваме преглед на Ако лекарот се сомнева остеосарком, тие ќе организираат голем број скенирања за подетално да ја разгледаат коската(ите). Ова вообичаено вклучува рендген, проследено со МРИ или КТ скен (видете ја нашата 'Видови на скенирањестраница за да дознаете повеќе). Следно, ќе се направи биопсија. Ова вклучува употреба на игла за отстранување на некои клетки од коската. Доктор познат како патолог ќе ги испита клетките под микроскоп и ќе потврди дали клетките се канцерогени и за каков тип на рак се работи. Доколку се потврди остеосаркомот, ќе се изврши скенирање на целото тело познато како скенирање на сцена (или ПЕТ скенирање) за да се види дали канцерогените клетки се прошириле на други области во телото. Случајот потоа обично ќе биде упатен до тим од специјалисти лекари за сарком кои ќе се состанат за да формулираат персонализиран план за лекување. Средбата е позната како а Мултидисциплинарен тим Состанок (MDT). 

Дијагностичкиот пат на секоја личност ќе биде малку поинаков. Дадовме преглед на тоа што да очекуваме, но дијагнозата може да се постави во кој било момент од истрагата. 

 

01 | Х-зраци

Се врши скенирање за да се погледне коската подетално.

02 | МРИ/КТ

Ова е проследено со скенирања кои градат подетални слики на коските и околните структури.

03 | Биопсија

Мал примерок од клетки потоа се отстранува од коската и се испитува под микроскоп.

04 | ПЕТ скенирање

Ќе се изврши скенирање за да се види дали клетките на ракот се на друго место во телото. Ова ќе се користи за стадиум на рак.

05 | MDT 

Експертите се собираат за да разговараат за вашиот случај и да создадат план за лекување.

Што значат степенот и стадиумот на рак?

Може да слушнете дека лекарите го нарекуваат вашиот рак како одреден степен или стадиум. Фазата и степенот на вашиот рак им помага на лекарите да формулираат план за лекување.

Степенот на рак се однесува на тоа како тој изгледа под микроскоп.

 • Ниско Одделение Рак - Клетките изгледаат релативно нормално и обично се делат бавно. Овие видови на рак бавно растат и со помала веројатност да се шират.
 • Висок степен на рак - Клетките изгледаат ненормално и обично брзо се делат. Овие видови на рак обично брзо растат и може да се шират на други области во телото.

Фазата на вашиот рак се однесува на неговата големина и дали се проширил на други делови од телото. Лекарите го користат за да креираат планови за лекување. Постојат неколку различни стадиумски системи кои се користат за остеосарком, а најчест е ТНМ (тумор, јазол, метастаза) и Вградување на постановка систем

Инсталирање на ТНМ

TNM значи тумор, јазол, метастаза. 

Тумор се однесува на тоа колку е голема масата. 

 • Т1 - Туморот е широк помалку од 8 см.
 • Т2 - Туморот е широк повеќе од 8 см.
 • Т3 - Има повеќе од една област на рак во иста коска.

Јазлите опишуваат дали ракот се проширил на лимфните јазли.

 • N0 – Нема вклучени лимфни јазли.
 • N1 - Лимфните јазли се вклучени.

М опишува дали ракот се проширил на други делови од телото.

 • М0 – Ракот не се проширил на други делови од телото.
 • М1а – Ракот се проширил на белите дробови.
 • M1b – Ракот се проширил на други делови од телото (со исклучок на белите дробови).

Откако на ракот му е доделен стадиум на TMN, потоа се комбинира со степенот на рак за да се одреди стадиумот на ракот (помеѓу 1 и 4). Табелата подолу покажува како тие се комбинираат. Ова не вклучува остеосарком кој потекнува од 'рбетот или карлицата. Дознајте повеќе за стадиумот за овие типови на остеосарком на Американското здружение за онкологија.  

Фаза

Одделение

Големина (Т)

Јазол (N)

Ширење (М)

1A Ниско T1 N0 M0
1B Ниско T2 / T3 N0 M0
2A Високо T1 N0 M0
2B Високо T2 N0 M0
3 Високо T3 N0 M0
4A Висока или ниска T1 / T2 / T3 N0 M1a
4B Висока или ниска T1 / T2 / T3 N1 M1b

 

Како се лекува остеосаркомот?

Иако третманот малку варира во различни земји, на повеќето луѓе ќе им биде понудена хемотерапија и/или операција во зависност од стадиумот и степенот на ракот. Хемотерапијата е група на лекови кои делуваат на тој начин што ги убиваат клетките кои брзо се делат. Има системски ефект и може да се дава пред и/или по операцијата.

Операцијата се изведува за да се отстрани примарниот тумор (потеклото на клетките на ракот). Хирурзите се обучени да зачуваат што е можно поголем дел од екстремитетот, но има случаи кога е потребна ампутација. На Фонд за истражување на ракот на коските има ресурси посветени на обезбедување поддршка и информации за ампутации. Во некои случаи, луѓето ќе имаат и операција позната како метастасектомија за да се отстранат сите тумори што се формирале во белите дробови (најчеста локација на метастази кај остеосаркомот).

Не секој ќе реагира на хемотерапија и алтернативните опции за третман се ограничени. За среќа, постојат голем број на лекови кои се тестираат во клиничките испитувања. Клиничките испитувања се медицински истражувачки студии кои бараат учество на пациентот за тестирање на нов третман. Можете да дознаете повеќе за клиничките испитувања овде.  

Живеење со и надвор од остеосарком?

Секое патување против ракот е различно и многу луѓе имаат корист од поддршката за време и по третманот. Во текот и по вашето патување со третман, вашиот консултант ќе резервира редовни состаноци за да го следи вашиот напредок и да одговори на какви било проблеми. Обично ќе бидете следени најмалку 10 години по завршувањето на третманот, иако зачестеноста на посетите ќе се намали.

Исто така, постојат голем број прекрасни организации кои обезбедуваат ментална и физичка поддршка за оние кои живеат со и надвор од остеосарком вклучувајќи ги и саканите. Можете да најдете список на глобални организации овде.

Други ресурси за остеосаркомот

на Фонд за истражување на ракот на коските имаат информативни листови и брошури за остеосарком и за возрасни и за тинејџери.

Сарком ОК има информации за остеосарком. 

MIB агенти имајте книга напишана од семејства со остеосарком за да ги поддржат семејствата низ патувањето за лекување. Книгата е достапна на повеќе различни јазици. 

на NHS обезбедува информации за остеосарком.    

"Тоа е таа врска помеѓу пациентот и тимот и мене, а исто така и интеракцијата помеѓу грижата за тинејџер и нивните родители и остатокот од семејството за мене навистина наградува"

Д-р Сандра ШтраусUCL

Придружете се на нашиот квартален билтен за да бидете во тек со најновите истражувања, настани и ресурси.