Скенови

Само што добивте писмо во кое објаснувате дека ви треба скенирање. Постојат многу видови медицински скенирања кои се користат за прегледување на различни работи. Овде ги објаснуваме вообичаените скенирања што може да ги направите за време на вашето патување против рак.

Прелистајте ја целата веб-страница или кликнете на сликите подолу за да дознаете повеќе за одредено скенирање. 

 

Рентген

 • Брзо и безболно
 • Ниска доза на зрачење
 • Помалку детални слики

КТ Скенирање

КТ скенер. Голема крофна како прстен над кревет.

 • Безболно
 • Детална слика
 • Изложеност на зрачење

СНИ скенирање 

Магнет за претставување на скенер за магнетна резонанца

 • Безболно
 • Детална слика
 • Нема зрачење
 • Затворен простор

Скенирање на ПЕТ

Лице кое има инјекција во подготовка за ПЕТ скенирање

 • Безболно
 • Ја визуелизира активноста на ракот
 • Изложеност на зрачење

Ултразвук 

 • Брзи/Безболно
 • Нема зрачење
 • Слики во реално време
 • Помалку детални слики

Рентген 

Овие скенирања се брзи и безболни и користат зрачење за прегледување на структурите во телото. Зрачењето поминува низ меки структури и се апсорбира од поцврсти структури (на пр. коски). Зрачењето кое минува низ телото се мери со детектор и ја создава конечната слика. Тој е особено добар во визуелизација на поцврсти структури, но сликите не се многу детални.

Рендгенските снимки вклучуваат мали дози на зрачење еквивалентни на некаде помеѓу неколку дена и неколку години нормално зрачење во позадина. Во текот на постапката, делот од телото што се скенира ќе биде поставен наспроти детекторот за зрачење со рендген машината спроти. Скенирањето ќе потрае само неколку минути и ако се направи амбулантски, обично можете веднаш да одите дома.  

КТ Скенирање  

CT скенирањата (CAT скенирање) вклучуваат повеќе рендгенски снимки од различни агли кои создаваат многу детални слики од внатрешноста на телото. Тие се безболни и се користат за дијагностицирање, следење и насочување на третманот во голем број различни состојби.

Количината на зрачење што се користи при КТ скенови е еквивалентна на некаде помеѓу неколку месеци и неколку години нормално зрачење на позадината. За време на скенирањето ќе лежите на кревет и ќе се движите низ скенерот кој изгледа како џиновска крофна (никогаш нема да бидете целосно затворени со скенерот и секогаш ќе можете да зборувате со некого). Скенирањето обично трае помеѓу 10-20 минути во зависност од делот од телото што се скенира. Понекогаш, за да добиете уште појасна слика за тоа што се случува, ќе ви биде дадена боја (позната како контраст). Во зависност од причината за скенирањето, бојата може да се даде како пијалок, да се инјектира во крвен сад или да се даде како клизма (капсула ставена во задниот премин). Ако имате КТ скен како амбулантско, обично може да се вратите дома веднаш потоа, но може да биде побарано да почекате 30 минути до еден час ако сте ја примиле бојата бидејќи во ретки случаи (1 од 1000 луѓе) може да предизвика алергиска реакција.

СНИ скенирање

Скенирањето со магнетна резонанца е безболна процедура која користи магнетни полиња и радио бранови за да создаде слики од телото (не е вклучено зрачење). Слично на КТ скеновите, направените слики се многу детални, но скеновите со МРИ се особено добри за визуелизација на помеки структури (на пр. мозокот). Сликите можат да помогнат за дијагностицирање, следење и управување со состојба.

За време на скенирањето со магнетна резонанца, ќе ве стават на кревет и прво ќе се преместат во скенерот или нозете или главата, во зависност од скенирањето. Скенерот е долга цевка, која некои луѓе ја сметаат за клаустрофобична но секогаш ќе можете да комуницирате со некого додека сте внатре. Тие исто така се многу бучни и ќе ви бидат дадени слушалки за уши или слушалки за носење за време на скенирањето; Во некои случаи, можете да изберете своја музика за слушање. Ако имате загриженост за ова, разговарајте со вашиот медицински тим бидејќи понекогаш тие можат да обезбедат лесен седатив. Скеновите со магнетна резонанца се движат во должина во зависност од областа што се скенира и обично траат од 20 минути до еден час. Понекогаш, за да добиете уште појасна слика за тоа што се случува, ќе ви биде дадена боја (позната како контраст). Бојата може да се даде како пијалок, да се инјектира во крвен сад или да се даде како клизма (капсулата се става во задниот премин). Ако имате магнетна резонанца како амбулантско, обично можете да си одите дома веднаш потоа, но може да биде побарано да почекате 30 минути до еден час ако сте ја примиле бојата бидејќи во ретки случаи (1 од 1000 луѓе) може да предизвика алергиска реакција.

Скенирање на ПЕТ

ПЕТ (позитронска емисиона томографија) е безболна процедура која се користи за визуелизација на клеточната активност во вашето тело. Често се користи за истражување и следење на потврдени случаи на рак. Скенирањето вклучува инјектирање со супстанца која емитува зрачење (ова е познато како радиотрасер). Оваа супстанца делува слично како и гликозата, молекулата која ни обезбедува енергија, која ќе се акумулира во области кои користат многу енергија. Рак на клетките им треба многу енергија и затоа радиотрасерот се акумулира таму каде што е ракот и се толкува од ПЕТ скенерот како слика. Добиената слика ги прикажува областите каде што се наоѓа радиотрасерот, а со тоа и активниот карцином.

ПЕТ скеновите може да се комбинираат и со МРИ или КТ скенови и во повеќето случаи вклучуваат лежење на рамен кревет кој се движи низ цилиндрична цевка; ПЕТ скенирањето обично трае помеѓу 30 минути и еден час. По ПЕТ скенирањето ќе бидете слабо радиоактивни неколку часа, па затоа се советува да избегнувате контакт со бремени жени и деца. Зрачењето од ПЕТ скенирање е еквивалентно на околу 8 години позадинско зрачење.

Ултразвучно скенирање

Ултразвукот е брзо, безболно скенирање кое користи звучни бранови за да ги визуелизира структурите во телото. Овие скенови се најчесто познати по тоа што се користат кај бремени жени за да се погледне неродено дете. Иако сликите создадени од ултразвук не се многу детални, тие се корисни за визуелизација на структурите во реално време и бидејќи не вклучува зрачење, тие се целосно безбедни. Тие обично траат помеѓу 15-25 минути.

Видови на ултразвук

Надворешен ултразвук: оваа процедура најчесто се изведува за да се види срцето или нероденото дете, но исто така се користи за визуелизација на други структури во телото.. Тоа вклучува рачна сонда која се поставува на кожата со мала количина гел за подмачкување. Надворешниот ултразвук не треба да биде непријатен, но може да се чувствува малку студено.

Внатрешен ултразвук: Оваа процедура се користи за внимателно разгледување на репродуктивните органи. Тоа вклучува вметнување на мала ултразвучна сонда не поголема од прст во вагината или задниот премин. Постапката обично не е болна, но може да биде непријатна.

"Тоа е таа врска помеѓу пациентот и тимот и мене, а исто така и интеракцијата помеѓу грижата за тинејџер и нивните родители и остатокот од семејството за мене навистина наградува"

Д-р Сандра ШтраусUCL

Придружете се на нашиот квартален билтен за да бидете во тек со најновите истражувања, настани и ресурси.