Подготовка за состаноци

Пред да учествувате во клиничко испитување, ќе имате многу можности да му поставите прашања на тимот за клиничко испитување за да се осигурате дека испитувањето е соодветно за вас. Меѓутоа, на состаноците често може да ви се дадат многу информации и може да биде корисно однапред да се подготвите за состанокот. На оваа страница, дадовме информации за подготовка за состаноци во болница и листа на прашања што би можеле да ги поставите.

Иако овде се фокусираме на клиничките испитувања, голем дел од овој совет е применлив за секаков вид на назначување лекари. 

 

Пред Закажувањето 

 • Запишете ги сите прашања што сакате да ги поставите однапред и донесете ги на состанокот.
 • Погледнете дали некој пријател/член на семејството може да дојде на состанокот со вас. Честопати ќе ви бидат дадени многу информации за да ви помогнат дополнителни уши.
 • Понесете пенкало и малку хартија со вас.
 • Понесете листа на вашите вообичаени лекови со вас.

 

За време на Закажувањето 

 • Запишете ги одговорите на вашите прашања (или побарајте пријател/член од семејството да го стори тоа).
 • Можеби ќе ви биде корисно да снимате состанок, а потоа да правите белешки. Прашајте го вашиот лекар дали можете да го снимате состанокот на вашиот телефон или друг уред.
 • Не грижете се да поставувате дополнителни прашања или што значат работите, лекарите го очекуваат ова.
 • Прашајте дали има некоја информација/ леток што можете да ја земете за да ја прочитате.

По Закажувањето 

 • Поминете низ вашите белешки. Можете дури и да направите листа на добрите и лошите страни. 
 • Разговарајте за вашите опции со пријателите и семејството ако сметате дека е корисно.
 • Заборавивте да поставите прашање? Забележете го бидејќи ќе има многу можности да поставувате прашања пред да одлучите дали да учествувате во судењето.
 • Ако ги исполнувате условите за пробното тестирање и сакате да продолжите, ќе ви бидат дадени информации што треба да ги земете со себе. Треба внимателно да ги прочитате овие информации и да бидете сигурни дека ги разбирате пред да го потпишете документот за информирана согласност.   

Прашања

Понекогаш може да биде тешко да се размислува за прашања што треба да се постават. Составивме листа на потенцијални прашања кои може да бидат корисни. Можете исто така да го преземете ова документ за збор со овие прашања што можете да ги приспособите, да ги додадете и да ги испечатите за да ги однесете на вашиот состанок.

 • Кои се целите на судењето?
 • Кои се придобивките од учеството во судењето?
 • Кои се ризиците од учество во судењето и колку е веројатно тие да се случат?
 • Кои се несаканите ефекти од лековите?
 • Колку трае студијата?
 • Дали студијата вклучува плацебо и што значи ова за мене?
 • Како ќе се спроведе третманот и колку често?
 • Дали има првични тестови пред да се започне со пробното тестирање и што подразбираат тие?
 • Колку време ќе помине пред да можам да го започнам судењето?
 • Дали ќе можам да продолжам да ги земам моите сегашни лекови?
 • Кои тестови ќе ми требаат за време на студијата и колку често?
 • Дали има нешто што не можам да направам додека сум на судење?
 • Каде се базира студијата?
 • Колку често ќе треба да бидам достапен и дали ќе треба да земам одмор од работа?
 • Кој ќе ја финансира студијата?
 • Дали ќе ми се платат патните трошоци?
 • Како ќе знам дали третманот делува?
 • Што ако мојата болест напредува за време на студијата?
 • Може ли да продолжам да го земам третманот откако ќе заврши студијата?
 • Кој ќе ме поддржува во текот на целиот судски процес?
 • Што да правам ако сакам да го напуштам студирањето?

"Тоа е таа врска помеѓу пациентот и тимот и мене, а исто така и интеракцијата помеѓу грижата за тинејџер и нивните родители и остатокот од семејството за мене навистина наградува"

Д-р Сандра ШтраусUCL

Придружете се на нашиот квартален билтен за да бидете во тек со најновите истражувања, настани и ресурси.