Подолу ќе најдете различни водичи и предлози кои ќе ви помогнат да се движите во вашиот рак патување.

Што е остеосарком?

Добредојдовте во Пакетот со алатки за остеосарком. Овде ќе најдете информации за тоа што е остеосарком и како се дијагностицира и лекува.

Прочитај повеќе

Барање второ мислење

Добивањето дијагноза на остеосарком може да биде огромно и често ќе ви бидат дадени многу информации за варење. Разбирливо е да се сака второ мислење особено ако опциите за третман се ограничени. Преглед на вашиот случај од втор лекар може да обезбеди нов увид за опциите за третман, особено во посложени состојби како што е остеосаркомот.

Овој ресурс дава информации кои ќе ви помогнат да одлучите дали да побарате второ мислење и како да го направите тоа.

Прочитај повеќе

Како да пристапите до евиденцијата на пациентите

Во повеќето земји ваше право е да пристапите до вашите медицински досиеја. Оваа страница дава општ преглед за тоа зошто можеби ги сакате вашите медицински досиеја и како можете да ги побарате.

Прочитај повеќе

Водич за скенирање

Постојат повеќе различни типови на скенирања кои се користат за прегледување на различни работи. Овде ги објаснуваме вообичаените скенирања што може да ги имате за време на вашиот рак патување.

Прочитај повеќе

Речник

Се дијагностицира со рак може да се чувствувате како да мора да научите сосема нов јазик. Овде можете да најдете дефиниции за зборови кои вашиот лекар најверојатно ќе ги користи. 

Пребарај го Речник 

„Запознав многу пациенти со сарком и нивните семејства во изминатите 4 години. Ништо не дава повеќе мотивација да се работи кон развивање подобри и пољубезни третмани“.

Тајлер Бар, Универзитетот во Лидс

Сакаме да знаеме за вашите искуства со #Саркомите на коските и за вашите приоритети за истражувачката агенда - пациенти со сарком на коски, преживеани, негуватели или претставници ширум светот, ве молиме да се слушне вашиот глас:

http://bit.ly/3X84RAJ

#канцер на коски #сарком #FOSTER

Оптоварување повеќе ...

Придружете се на нашиот квартален билтен за да бидете во тек со најновите истражувања, настани и ресурси.

Партнерства

Институт за остеосарком
Глобална мрежа за застапник на пациенти со сарком
Фондацијата Бардо
Сарком Велика Британија: Добротворна организација на коските и меките ткива

Врсничка поддршка за коскена сарком