Добивање второ мислење

Добивањето дијагноза на остеосарком може да биде огромно и честопати ќе ви бидат дадени многу информации за варење. Разбирливо е да се сака второ мислење особено ако опциите за третман се ограничени. Преглед на вашиот случај од втор лекар може да обезбеди нов увид во опциите за третман, особено во посложени состојби како што е остеосаркомот. Исто така, може да ви помогне да се чувствувате сигурни со планот за лекување ако второто мислење го препорачува истиот начин на дејствување. Овој ресурс дава информации кои ќе ви помогнат да одлучите дали да побарате второ мислење и како да го направите тоа.  

Запомнете дека секогаш можете да побарате второ мислење и повеќето лекари ќе ве поддржат со ова.

 

Работи да се разгледа

Има многу придобивки од добивањето второ мислење вклучувајќи го и потенцијалот нови опции за третман, свесност за достапните клинички испитувања зголемена доверба во медицинските одлуки. Сепак, има неколку работи на кои треба да внимавате кога барате второ мислење.

 

  1. Барањето второ мислење може да одземе многу време. Ова е важно размислување бидејќи често лекарите советуваат да се започне со третман за остеосарком што е можно поскоро. Затоа, ако барањето второ мислење ќе го одложи третманот, важно е да разговарате со вашиот лекар за влијанието, доколку го има, ова одложување може да има.


    2. Повеќето лекари ќе разговараат за медицински случаи на мултидисциплинарен тимски состанок (исто така познат како MDT). На овие состаноци лекарите се собираат за да разговараат и да одлучат за плановите за третман специфични за случајот на поединецот. Дополнително, лекарите понекогаш ќе контактираат со надворешни лекари кои се експерти во одредена област за второ мислење. Затоа, може да биде корисно да се праша кој друг бил вклучен во планот за лекување и дали веќе е побарано второ мислење.

    3. Понекогаш бара дополнителна јасност може да ја зголеми довербата во одлуките што се носат. Седнувањето со вашиот лекар и барањето од него да објаснат како донеле одлука може да ви помогне да одлучите дали второто мислење би можело да биде корисно.

Икона за часовник, икона за група луѓе во дискусија и икона на некој што размислува.

Второто мислење може да биде многу корисно и да отвори нови врати, но важно е да разговарате за опциите со вашите лекари и да донесете одлука што е соодветна за вас.

Како да добиете второ мислење

Кога барате второ мислење, првата точка на контакт е вашиот медицински тим. Прво, тие ќе можат да одговорат на вашите прашања и да дадат детали за тоа кој бил вклучен во одлучувањето. Потоа тие ќе можат да ве советуваат за специјалист(и) за остеосарком или центар за специјалист за сарком кој може да го прегледа вашиот случај и да ве советува за следните чекори.

Ако вашиот лекар не е сигурен кој да препорача, може да биде корисно да разговарате за опциите со добротворна организација за сарком во вашата земја. Тие најверојатно ќе можат да дадат патоказ кон експертите за сарком. Имаме сеопфатна листа на организации за сарком низ целиот свет. 

Ако барате второ мислење, може да биде корисно да имате копија од вашата медицинска евиденција за да ја споделите со лекарите. Посетете ја нашата страница за медицинска евиденција за информации за тоа како да пристапите медицинска евиденција.  

 

корисни ресурси

Алијансата Саркома обезбедува грантови за патување за пациентите во САД кои бараат второ мислење подалеку. 

Службата за лондонски сарком често добива барања за второ мислење и има информации и насоки вклучително и врска до линија за поддршка за пациенти во ОК. 

Болницата за рак Густав Руси во Франција нуди а служба за второ мислење на француски и англиски јазик.  

"Тоа е таа врска помеѓу пациентот и тимот и мене, а исто така и интеракцијата помеѓу грижата за тинејџер и нивните родители и остатокот од семејството за мене навистина наградува"

Д-р Сандра ШтраусUCL

Придружете се на нашиот квартален билтен за да бидете во тек со најновите истражувања, настани и ресурси.