Најчесто поставувани прашања

Добредојдовте на нашата страница со Најчесто поставувани прашања. Овде ги даваме одговорите на вообичаените прашања за клиничките испитувања.

Прелистајте ја целата страница или кликнете на линковите подолу за да бидете префрлени на прашање по ваш избор. 

Најчесто поставувани прашања

Кои се предностите и недостатоците од учеството во клиничко испитување?

Дали се безбедни клиничките испитувања? 

Што е плацебо и што се случува ако ми го дадат? 

Може ли да оставам клиничко испитување во кој било момент? 

Може ли да учествувам во повеќе испитувања? 

Како да најдам проба што е соодветна за мене?

Што ако не можам да најдам клиничко испитување? 

Што ако мојот рак напредува? 

Дали е достапна финансиска поддршка за клинички испитувања? 

Дали добивам плата за учество во клиничко испитување?

Може ли да пристапам до пробите во други центри?  

Дали клиничките испитувања се само за оние кои немаат опции за третман? 

Кои се критериумите за исклучување и вклучување и зошто ги има? 

Дали мојот лекар ќе знае за клиничките испитувања?  

Кои се предностите и недостатоците од учеството во клиничко испитување? 

 


Предности 

  • Пристап до нов третман
  • Третманот може да работи
  • Широка мрежа за медицинска поддршка
  • Зголемено следење (смирувачко)  
  • Им помага на идниот пациент


Недостатоци

  • Третманот може да не работи
  • Трошоци и време на патување до состаноци
  • Зголемено следење (Повеќе тестови)
  • Несакани ефекти од третманот 
  • Можеби ќе треба да престанете со тековните лекови

Една од предностите на учеството во клиничко испитување е дека може да добиете пристап до нов лек, кој инаку не би бил достапен. Ова е особено важно кога изборот на третман е ограничен или не функционира бидејќи обезбедува дополнителни опции за третман и новиот лек може да биде ефикасен. Учеството во испитувањето, исто така, ќе го унапреди истражувањето и ќе има корист од идните пациенти.

Кога учествувате во клиничко испитување, честопати добивате поголема поддршка во споредба со стандардниот третман. Вашиот пробен тим ќе биде достапен да одговори на прашања и да ве поддржи кога е потребно. Овој зголемен пристап до медицински тим често е смирувачки. Сепак, учеството во клиничко испитување може да значи и повеќе тестови и посети во болница за внимателно да ве следат. Важно е да се земе предвид времето и трошоците потребни за да се присуствува на овие состаноци.  

Недостаток на учество во клинички е тоа што нема гаранции дека новиот лек ќе делува. Можеби ќе треба да престанете да го земате вашиот сегашен лек. Понекогаш оваа несигурност може да биде тешка и да разговарате со вашиот медицински тим за тоа е критично бидејќи вашата ментална и физичка благосостојба е исклучително важна. Исто така, важно е да се знае дека исто како и секој друг лек, може да добиете несакани ефекти од третманот што го добивате за време на клиничко испитување. Пробниот тим ќе може да ве советува за очекуваните несакани ефекти за да ви помогне да ги пресметате ризиците и придобивките од учеството во испитувањето.

Дали се безбедни клиничките испитувања? 

Иако никогаш не можете да кажете дека клиничкото испитување е 100% безбедно, строгите упатства ги минимизираат ризиците. Клиничките испитувања се подложени на опсежен преглед и мора да добијат етичко одобрение пред да можат да продолжат. Дополнително, учесниците во клиничките испитувања се внимателно следени за несакани ефекти, па доколку се појават, медицинскиот тим може брзо да интервенира. Сите несакани настани што се случуваат на испитување се евидентираат и се разгледуваат бидејќи безбедноста на пациентот е најважниот аспект на секое испитување. Пред да учествувате во клиничко испитување ќе се разговара со вас за какви било ризици за да можете да ги одмерите ризикот и придобивките и да одлучите дали испитувањето е соодветно за вас.

Што е плацебо и што се случува ако ми го дадат? 

Плацебото е „лажна дрога“. Се користи за да се осигура дека резултатите од испитувањето нема да бидат засегнати од учесниците кои знаат дали им бил даден „вистинскиот“ третман или не. Дизајнот и целта на испитувањето одредува како се дава плацебо. Во некои случаи учесниците може да добијат само плацебо лек. Меѓутоа, во многу испитувања, новиот лек се тестира заедно со друг стандарден третман, па дури и ако сте рандомизирани во групата на плацебо, сепак ќе добивате активен третман за вашиот рак.

Може да изгледа обесхрабрувачки што не ви е гарантирано дека ќе го добиете вистинскиот лек во пробна постапка, но ова е често најдобриот начин да се утврди дали лекот делува и затоа е лиценциран за употреба. Важно е да се напомене дека некои испитувања ќе ви овозможат да преминете од плацебо на вистински лек доколку исполнувате одредени критериуми како што е вашиот развој на рак. Разговарајте со вашиот медицински тим дали ова е опција за вас.  

Може ли да оставам клиничко испитување во кој било момент? 

Да. Ваш избор е да учествувате и да останете во клиничко испитување. Можете да заминете во секој момент и тоа нема да влијае на грижата што ја добивате.  

Може ли да учествувам во повеќе испитувања? 

Во повеќето случаи, не можете да учествувате во повеќе од едно испитување истовремено, и тоа обично е наведено во критериумите за исклучување на студијата. Тоа е затоа што тоа би влијаело на резултатите од студијата и што е уште поважно ако има повеќе од еден нов лек што не поминал низ процесот на тестирање може да биде штетно. Има случаи каде што можеби ќе можете да учествувате во различни испитувања, како што е опсервациско испитување и рандомизирано испитување но важно е да разговарате за ова со вашиот тим.

Како да најдам проба што е соодветна за мене? 

нашата курирана база на податоци за клинички испитувања ви дозволува да се најдат клинички испитувања низ целиот свет. Имаме јасни објаснувања за испитувањата, дизајнирани специјално за пациенти. Можете исто така да разговарате со вашиот лекар бидејќи тој можеби е свесен за можностите за тестирање.

Што ако не можам да најдам клиничко испитување? 

Понекогаш можеби нема да можете да најдете пробен период. Тоа е затоа што обично има само мал број на испитувања кои се извршуваат во исто време и тие често имаат строги критериуми за приклучување за да ги задржат учесниците безбедни. Сепак, иако во моментов не ги исполнувате критериумите за да учествувате во проба, можете и за идно пробно тестирање. Дополнително, постојат испитувања во фаза 1 не се специфични за остеосарком и програми за проширен пристап во кои некои луѓе можат да учествуваат. Вашиот лекар може да разговара за овие и други опции со вас

Што ако мојот рак напредува? 

Во текот на целото судење, ќе бидете внимателно следени. Ако има докази за прогресија на ракот, медицинскиот тим ќе разговара со вас за вашите опции.

Дали е достапна финансиска поддршка за клинички испитувања?  

Не треба да плаќате за да учествувате во клиничко испитување, но може да има одредени трошоци кои не се покриени, како што се патните трошоци. Прашајте го вашиот медицински тим за тоа кои трошоци се покриени.

Дополнително, некои добротворни организации можат да помогнат да се покријат трошоците поврзани со клиничките испитувања. Нашата карта на организации за остеосарком низ целиот свет ќе ви помогне да ја пронајдете вистинската поддршка.  

Може ли да пристапам до пробите во други центри?  

Да. Клиничкото испитување не мора да биде во вашата вообичаена болница за да ги исполнувате условите за него. Сепак, важно е да разговарате за тоа со вашиот медицински тим бидејќи можеби ќе треба да ве упатат во пробниот центар и да ги споделат вашите медицински информации со нив. Можете исто така да пристапите до вашите сопствени медицински досиеја и да ги споделите со други центри. Дознајте како да пристапите до вашите записи овде. 

Дали клиничките испитувања се само за оние кои немаат опции за третман? 

Не. Постојат многу различни испитувања за различни ситуации. Некои испитувања може да бидат за разгледување на нов третман (овие често се само за пациенти без опции за третман), додека други може да гледаат сличности помеѓу различни групи пациенти и може да не вклучуваат никаква интервенција. Дознајте повеќе за видовите на пробни тестови овде.

Кои се критериумите за исклучување и вклучување и зошто ги има? 

Секое клиничко испитување ќе има строги критериуми за да се утврди кој е подобен за студијата. Ова ги вклучува критериумите за исклучување и критериумите за вклучување. Ако исполнувате некој од критериумите за исклучување, нема да ги исполнувате условите за пробната постапка. Ако исполнувате некој од критериумите за вклучување, можеби ќе ги исполнувате условите за пробниот период, но тоа не го гарантира. Овие критериуми се поставени за да се осигури дека резултатите од студијата одговараат на поставеното прашање, но исто така постојат и за безбедноста на учесниците. Тестирањето на нови лекови доаѓа со ризици, така што одредени луѓе кои може да бидат изложени на висок ризик од лекот не се подобни.

Дали мојот лекар ќе знае за клиничките испитувања?

Вашиот доктор можеби не е свесен за клиничките испитувања за кои сте подобни. Можете да пребарувате за клинички испитувања преку нашата курирана база на податоци и директно контактирајте го тимот за клиничко испитување или разговарајте со вашиот лекар кој можеби ќе може да ве упати.

"Тоа е таа врска помеѓу пациентот и тимот и мене, а исто така и интеракцијата помеѓу грижата за тинејџер и нивните родители и остатокот од семејството за мене навистина наградува"

Д-р Сандра ШтраусUCL

Придружете се на нашиот квартален билтен за да бидете во тек со најновите истражувања, настани и ресурси.