Сумирање на клинички испитувања

                   Навигациски остеосарком

Споделување на најновите истражувања 

Патокази за поддршка

                                Истакнување на настани

Сумирање на клинички испитувања

           Навигациски остеосарком

Споделување на најновите истражувања 

Патокази за поддршка 

                         Истакнување на настани 

Научниците прават експерименти во лабораторија

Силно веруваме дека каде и да живеете во светот, информациите за клиничките испитувања треба да ви бидат достапни. Нашата курирана база на податоци за клинички испитувања (ONTEX) ги сумира испитувањата од целиот свет за да ви го олесни пребарувањето.

Имаме и ресурси за да ви помогнеме подобро да ги разберете клиничките испитувања.


Блог


Клинички испитувања


Комплет со алатки за пациенти

Речник

Да се ​​биде дијагностициран со остеосарком може да се чувствувате како да мора да научите сосема нов јазик. Овде можете да најдете дефиниции за зборови кои вашиот лекар најверојатно ќе ги користи.

Групи за поддршка

Има толку многу прекрасни организации посветени на поддршка на заедницата за остеосарком. Пребарајте ја нашата интерактивна мапа за информации за организациите во ваша близина.

Дознајте за истражувањето што го финансираме за остеосарком

Комбинирани терапии: MASCT-I, TKI и ICI во терапевтски пристап за лекување на саркоми

Познато е дека саркомите на коските и меките ткива имаат слаб одговор и исходи на третман. Стандардниот третман на операција заедно со хемотерапија и радиотерапија често не ја решава болеста. Најмалку 40% од луѓето кои ги имаат овие третмани ќе развијат рак кој ...

Рекурентен и рефракторен остеосарком: Што ни кажуваат клиничките испитувања за идните истражувања?

Конзорциумот ФОСТЕР (Борба против остеосарком преку европско истражување) има за цел да ги поврзе лекарите, истражувачите и застапниците на пациентите низ Европа за да ги подобри клиничките истражувања за остеосарком (ОС). Во ова истражување, членовите на конзорциумот ФОСТЕР го разгледаа ОС...

Хируршки пристапи кон остеосарком со метастази на белите дробови: Што ги подобрува резултатите на пациентот?

Во овој блог ја разгледуваме студијата на Куо и соработниците, каде што резултатите ќе се користат за поголемо тековно испитување на детската онколошка група. Поголемото испитување ги разгледува хируршките резултати за пациенти со остеосарком (ОС) кој се проширил на белите дробови (NCT05235165/...

Поглед на TKI терапија: Стратегија за третман за остеосарком

Остеосаркомот е агресивен облик на рак на коските кој брзо напредува. Третманот за остеосарком остана ист околу 40 години. Треба да се истражат и испробаат нови начини на лекување за да се подобрат резултатите за пациентите. Еден пат за лекување ...

Истражување на нови хоризонти во третманот на остеосарком

Истражување на нови хоризонти во третманот на остеосаркомот Остеосаркомот е најчестиот облик на рак на коските кај младите луѓе. Долго време им поставуваше предизвици на медицинските професионалци кои се обидуваат да најдат ефикасен третман. И покрај напредокот во лекувањето на ракот, стапката на преживување...

Веб-страницата на ФОСТЕР – Објава за финансирање

Задоволство ни е да објавиме дека го финансиравме создавањето и одржувањето на веб-страницата на конзорциумот ФОСТЕР. Во последните 30 години има мала промена во третманот или преживувањето на остеосарком. Сега имаме можност да го промениме ова преку ФОСТЕР (Борба...

Дали третманот за остеосарком може да биде ефикасен за други видови на рак на коските?

Редок примарен малигнен сарком на коските (RPMBS) е термин за ретки карциноми на коските и тие претставуваат не повеќе од една десетина од брзорастечките тумори на коските. Може да биде тешко да се истражува RPMBS бидејќи тие се толку ретки. Ова го забавува развојот на нови третмани. RPMBS...

Наоѓање лекови за лекување на метастатски рак на коските

Со задоволство ѝ доделивме на д-р Тања Хеим грант за патување за да ја претстави нејзината работа на ФАКТОР. Дознајте повеќе за нејзината работа и ФАКТОР во нејзиниот гостин блог пост. Јас сум научник за биомедицинско истражување повеќе од една деценија. Не отсекогаш сум студирал рак, но секогаш сум ...

Заедно да го направиме подобро за младите луѓе со остеосарком

Да се ​​подобри за младите луѓе со остеосарком е мисијата на MIB Agents. Секоја година тие обединуваат пациенти, семејства, лекари и истражувачи за да го поттикнат истражувањето за рак на коските. Овој јуни конференцијата наречена ФАКТОР се одржа во Атланта и...

Лов за протеински промени кај ракот на коските

Со задоволство му доделивме на д-р Волфганг Пастер грант за патување за да ја претстави својата работа на 20-тиот годишен состанок на Рак Имунотерапија на почетокот на оваа година. Дознајте повеќе за неговата работа во неговиот гостин блог пост.

"Тоа е таа врска помеѓу пациентот и тимот и мене, а исто така и интеракцијата помеѓу грижата за тинејџер и нивните родители и остатокот од семејството за мене навистина наградува"

Д-р Сандра ШтраусUCL

Придружете се на нашиот квартален билтен за да бидете во тек со најновите истражувања, настани и ресурси.

Партнерства

Институт за остеосарком
Глобална мрежа за застапник на пациенти со сарком
Фондацијата Бардо
Сарком Велика Британија: Добротворна организација на коските и меките ткива

Врсничка поддршка за коскена сарком

Имајте доверба во Паола Гонзато